North Laguna Retreat

Posted by

North Laguna Retreat

The design challenge for this project was to create something appropriate for a newly married couple and the wife’s two teenage children. To provide a space that would work for intimate gatherings or family entertaining, we decided on a design with a modern organic feel, incorporating steel, glass, concrete and wood.

More private spaces were created in the lower rear garden. A glass tile veneered circular fire pit is surrounded by another circular wall and bench design, providing both visual interest and a place to enjoy family life.

This project required a 360-degree perspective, encouraging us to think about how it would be seen from all sides and angles. Since the house looks out over the garden, as well the unobstructed Laguna Beach coastline beyond, we designed a lower garden that was appealing from above, as well as from within.

We had to accommodate the city’s four-foot height limit in the front yard, which inspired low-profile custom features such as a rectangular concrete fireplace that glows with sparkling fire ice. A custom-made steel and glass water feature welcomes you at the entry and creates privacy for the patio just behind it.